Praktijk voor Kinderfysiotherapie Saffierstraat 59, 2403 XM Alphen aan den Rijn

Voorkeurshouding

Een voorkeurshouding is een probleem dat speelt in de eerste levensmaanden van een kind. Sommige kinderen liggen met hun hoofd voornamelijk naar één kant wanneer er op de rug gelegen wordt. Dit wordt een voorkeurshouding genoemd.

De voorkeurshouding kan zijn oorsprong hebben in de zwangerschap. Het kan echter ook ontstaan tijdens de geboorte of de eerste weken na de geboorte. Je kunt deze voorkeurshouding zelf signaleren. Het kan ook zijn dat de consultatiebureau-arts de ouders hierop wijst. Door de voorkeurshouding en het langdurig op een kant van het (achter)hoofd liggen ontstaat er soms een afplatting of een scheve stand van het hoofd. Een voorkeurshouding kan er ook toe leiden dat een kind zijn armen en benen niet aan beide kanten evenveel beweegt. Of dat de baby niet recht kan liggen of het hoofd niet recht kan houden.

baby RL

 

 

 

 

 

 

Wat kan je zelf doen?
Je kunt als ouders zelf iets aan de voorkeurshouding doen door simpele veranderingen aan te brengen in de dagelijks activiteiten van je kind. Stimuleer je kind om naar de andere kant te kijken bij het voeden, het verschonen, het naar bed gaan, het spelen of het dragen. Daarnaast is het van belang om je kind zo vaak mogelijk op de buik te leggen wanneer hij of zij wakker is.

Waar kan ik terecht voor advies?
Helpen deze adviezen onvoldoende of voel je je toch niet zeker dan kan je altijd terecht bij de kinderfysiotherapeut. Deze kan je kind onderzoeken en bepalen of er inderdaad sprake is van een voorkeurshouding. De kinderfysiotherapeut kan je helpen en begeleiden bij het verminderen van de voorkeurshouding. Ook kan de kinderfysiotherapeut bepalen of er een mogelijke onderliggende oorzaak is voor de voorkeurshouding. Je kunt hierbij denken aan problemen in de wervelkolom of heupen.

 

PCM

Afname van een hoofdmeting (PCM)

Wanneer er sprake is van een afplatting van het hoofd van je kind kan de kinderfysiotherapeut met een meting duidelijkheid geven over de mate van afplatting. Dit is prettig om te weten en vaak geruststellend. Er wordt na een periode van ongeveer zes weken een nieuwe meting gedaan om te kunnen volgen hoe de schedelvorm veranderd.

PCM bandje uitgerekend

PCM bandje uitgerekend